Blog de la Biblioteca de Matemàtiques i Informàtica

El 19 de maig es concedirà el premi Abel a Mikhail Leonidovich Gromov

1 comentari

Premi AbelL’Acadèmia de les Ciències i de les Lletres Noruega va resoldre el 26 de març atorgar el premi Abel 2009 al matemàtic rus nacionalitzat francès Mikheil Leonidovich Gromov per les seves “revolucionàries aportacions a la geometria”. El premi Abel, considerat el Nobel de les matemàtiques, està dotat amb 6 milions de corones noruegues, gairebé 700.000 €. Gromov rebrà el premi de mans del Rei Harald en una cerimònia a Oslo el 19 de maig.

Mikhail Gromov és un dels matemàtics més importants del nostre temps. Ha destacat en diverses vessants de les matemàtiques, però especialment en geometria. En aquesta àrea és el responsable dels avenços més significatius que s’han produït en els darrers 50 anys.

Gromov ha estat distingit abans amb altres premis: el Premi Wolf (1993), el Premi Leroy P. Steele (1997), la Medalla Lobatchewski (1997), el Premi Balzan (1999), o el Premi Kyoto en Ciències Fonamentals (2002), entre altres.

Mikhail Gromov

MIkhail Gromov fotografiat per Mariana Cook (2007)

El Fons Niels Henrik Abel Memorial es va establir l’1 de gener de 2002 per concedir el Premi Abel, en memòria del matemàtic noruec Niels Henrik Abel (1802-1829). El comitè Abel, encarregat de concedir el premi cada any, està format per 5 matemàtics de reconegut prestigi.

Informació relacionada:

Fonts: Matematicalia | Real Sociedad Matemática Española | The Abel Prize

One thought on “El 19 de maig es concedirà el premi Abel a Mikhail Leonidovich Gromov

  1. Retroenllaç: John Milnor guanya el Premi Abel 2011 « Bloc de la Biblioteca de Matemàtiques

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s