Blog de la Biblioteca de Matemàtiques i Informàtica

Independència i matemàtiques

Deixa un comentari

El 28 d’agost el diari Avui publicava Independència i matemàtiques, un article d’opinió de Josep Domingo Ferrer, professor de Ciències de la Computació de la Universitat Rovira i Virgili i titular de la Càtedra UNESCO en privadesa de dades, que intenta respondre amb arguments matemàtics la pregunta que cada vegada més es fa a les tertúlies dels mitjans de comunicació: en cas d’un eventual referèndum per la independència, es pot fer una estimació a priori dels vots afirmatius?

Per intentar estimar el nombre total d’independentistes, he modelat les coneixences entre els catalans com una xarxa complexa, concretament com una xarxa lliure d’escala amb 7,5 milions de nodes (els catalans), de manera que dos nodes estan connectats si els dos catalans als quals corresponen es coneixen. He fet diverses hipòtesis sobre el nombre N d’independentistes entre els participants a la manifestació: des de N=1 milió pel cap alt fins a N=750.000 pel cap baix. També he suposat diversos valors per al nombre mitjà D d’independentistes que no eren a la manifestació coneguts per cada independentista que hi va ser: des de D=3 fins a D=5.

Comparteix l'entrada

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s