Blog de la Biblioteca de Matemàtiques i Informàtica

El geni, l’home, l’enigma

1 comentari

El País va publicar el diumenge 3 d’octubre un extens reportatge sobre la figura de Grigori Perelman, el matemàtic més controvertit —si més no per als mitjans de comunicació i el gran públic en general— de l’actualitat.

El reportatge repassa la vida de Perelman, des de la infantesa fins a l’actualitat, i recull testimonis de gent que en un moment o altre l’havia tractat, especialment Sergei Rukshin. Rukshin és segurament una de les persones que millor el coneix:  va ser el tutor de Perelman des dels deu anys i el responsable d’encaminar i fomentar la seva formació matemàtica, en el convenciment que els nens s’han de concentrar en allò que millor se’ls dóna.

Un intent, com a mínim documentat, d’intentar explicar el per què d’una actitud que, pel que sembla, no som capaços de concebre: la del geni que renuncia als diners i a la fama i pretén només continuar amb la seva vida.

    Rukshín explica así los sentimientos que llevaron a Grisha a renunciar al millón: “Para comprender a Perelman, imagínese que el teorema es como su hijo, que en la infancia pasó por una enfermedad grave, durante la cual no sabía si sobreviviría o no. Mientras no has demostrado el teorema, mientras continúa siendo una conjetura, es como tu hijo enfermo. Y Grisha estuvo junto a la cabecera de ese hijo nueve o 10 años, luchando por su vida y cuidándolo día y noche. Por fin, el niño sanó, creció, es fuerte y hermoso; pero te lo quieren robar y te lo secuestran. Para Grisha fue como un secuestro cuando trataron de apropiarse del resultado de su trabajo. No pudo aceptar que un teorema pudiera ser comprado, vendido o robado”.

  • El genio, el hombre, el enigma

Comparteix l'entrada

One thought on “El geni, l’home, l’enigma

  1. Retroenllaç: El milió de dòlars rebutjat per Perelman finançarà una beca postdoctoral | Bloc de la Biblioteca de Matemàtiques

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s