Blog de la Biblioteca de Matemàtiques i Informàtica

Imaginary/BCN. La mirada matemàtica, les arts i el patrimoni

Deixa un comentari

El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) acollirà, del 17 de març al 6 de maig, l’exposició Imaginary/BCN. La mirada matemàtica, les arts i el patrimoni.

L’exposició és el resultat de l’adaptació que han fet la Societat Catalana de Matemàtiques (SCM) i el MUHBA, de l’exposició interactiva Imaginary, una mirada matemática —muntada  per la Real Sociedad Matemática Española (RSME) amb motiu del centenari de l’entitat l’any passat—, i que es basava, al seu torn, en l’exposició que l’Institut Matemàtic OberWolfach va programar per commemorar l’Any de les Matemàtiques a Alemanya el 2008.

Els elements universals estan representats per parts de l’exposició itinerant IMAGINARY organitzada per la RSME amb motiu del seu centenari, en la qual es posen de relleu les diverses interrelacions entre les matemàtiques i les formes. Es tracta de l’adaptació d’un projecte, del mateix nom, desenvolupat per l’Institut d’Investigació Matemàtica d’ Oberwolfach (MFO) a Alemanya, i és el fruit de la participació internacional tant de matemàtics com d’artistes. El seu leitmotiv és la imatge com a lloc d’encontre entre la realitat imaginada i la visualització concreta dels objectes matemàtics abstractes.

Els elements particulars estan representats per les informacions històriques d’algunes morfologies rellevants en el paisatge urbà de la ciutat de Barcelona que tenen com a base alguns tractaments matemàtics, com ara l’arquitectura i pintura gòtiques, la matemàtica i la mecànica d’un gran rellotge de la Catedral i la morfologia de les grans obres públiques d’Esteve Terrades en les estacions de Metro de la ciutat.

La matemàtica local, representada aquí per la seva presència històrica en formes concretes a la ciutat de Barcelona, rep doncs a la matemàtica universal en el marc d’aquesta exposició.

L’espectador és convidat a descobrir interrelacions entre les matemàtiques i l’art, subratllant valors de la creació matemàtica i les emocions que suscita, i una mirada matemàtica al patrimoni històric i tecnològic de la ciutat: deixant-se captivar per les formes de les figures del paisatge urbà local, atenent als suggeriments abstractes que desperten en la seva imaginació; participant en el diàleg entre geometria i àlgebra, aprenent a llegir les propietats d’una forma, com ara les simetries, en la seva equació; o desafiant el món de les singularitats, punts especials on les figures són rudes i tallants com el tall de la navalla o la punta d’una agulla, descobrint alguns dels misteris dels conceptes que impliquen.

L’exposició inclou també una part interactiva, dinàmica, la qual ofereix diversos programes interactius de visualització matemàtica. Aquests programes faciliten l’exploració autònoma o guiada d’un ric univers de belles formes que poden ser usats en els centres d’ensenyament o pels particulars, i que es poden descarregar gratuïtament des de www.rsme-imaginary.es.

L’exposició, que s’inaugurarà oficialment el dia 16 de març a les 19:00 hores al MUHBA de la Plaça del Rei (Capella de Santa Àgata), comptarà amb altres activitats complementàries, entre les quals un taller familiar i un cicle de conferències:

  • La Barcelona de les bones arts, a càrrec d’Antoni Roca, 22 de març.
  • Francesc Sancliment, un aritmètic barceloní del final del segle XV, a càrrec de Josep Pla, 27 de març.
  • Imaginary/BCN. Experiències matemàtiques, a càrrec de Josep Rey i Manel Udina, 17 d’abril.
  • Singularitats a Barcelona: bellesa, art i matemàtiques, a càrrec de Maria Alberich, 24 abril.
  • El call de Barcelona i la innovació matemàtica als segles XI i XII. Abraham Bar Hiyya ha-Bargeloni, ponent pendent de confirmació, 2 de maig.

Més informació:

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s