Blog de la Biblioteca de Matemàtiques i Informàtica

Les mans que empenyen la cadira de rodes

4 comentaris

Plans de futurAquesta setmana s’ha posat a la venda la darrera novel·la de Màrius Serra, Plans de futur, guardonada amb el Premi Sant Jordi d’enguany.

Plans de futur és una novel·la sobre l’esperança. Recrea, des de la ficció, l’entorn familiar del matemàtic Ferran Sunyer i Balaguer, nascut a Figueres l’any 1912 amb una discapacitat física pràcticament total, que el confinà en una cadira de rodes que no podia moure tot sol. Malgrat el consell del metge d’allunyar-lo de fatigues, mestres i educació, va ser la seva mare, Àngela Balagué, qui s’encarregà inicialment de la seva instrucció, completada després de manera totalment autodidacta.

Les seves enormes limitacions físiques contrastaven amb una gran capacitat intel·lectual, que no s’hauria pogut traduir en recerca matemàtica de no haver estat pel seu entorn immediat, la mare i les cosines, que l’acompanyaven a tot arreu i que escrivien els articles que ell els dictava.

Màrius Serra s’ha aproximat a la possible vida d’aquell peculiar nucli familiar i a les relacions tan particulars que s’hi podrien establir, centrant-se sobretot en qui empenyia la cadira de rodes.

El crític literari Joan Josep Isern destaca que Temps de futur «és una història de gent que s’estima»:

Perquè —no ho he dit abans, però ho dic ara—’Plans de futur’ és una novel·la que sobta per la condició d’història plàcida de persones que s’estimen amb senzillesa i profunditat, sense necessitat de recórrer a grans escarafalls o a cataclismes sentimentals. Per entendre’ns us diré que, segons com, hi ha més brega en la biografia de Malet quan descriu les maniobres de la comunitat científica i universitària espanyola per fer la llesca a Sunyer que no en la descripció del món quotidià de Ferri i els seus que ens dibuixa Serra. I ho dic, és clar, com un elogi.

Tal com veig jo ‘Plans de futur’, crec que l’autor ha concebut el llibre com una història sobre l’esperança i el sacrifici pels altres. Com un cant a l’altruisme. Una manera de mirar el món que, vistos els temps que corren, em sembla molt terapèutica i reconfortant.

Aviat incorporarem la novel·la al nostre fons.

Més informació:

Apunts relacionats:

4 thoughts on “Les mans que empenyen la cadira de rodes

  1. Retroenllaç: L’exposició sobre Ferran Sunyer es podrà veure al Palau Robert fins el dia 23 de febrer | Blog de la Biblioteca de Matemàtiques

  2. Retroenllaç: Ja tenim el documental Ferran Sunyer i Balaguer: història d’un exili interior | Blog de la Biblioteca de Matemàtiques

  3. Retroenllaç: “Ferran Sunyer i Balaguer. Història d’un exili interior” ja es pot veure en línia | Bloc de la Biblioteca de Matemàtiques

  4. Retroenllaç: El Documental del canal 33 estrena Ferran sunyer: història d’un exili interior | Bloc de la Biblioteca de Matemàtiques

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s