Blog de la Biblioteca de Matemàtiques i Informàtica

Confirmat, Mallorca és visible des de Barcelona

Deixa un comentari

Ara fa gairebé quatre anys, el desembre de 2009, ens fèiem ressò d’un article de La VanguardiaMallorca, vista desde Montserrat—, en què s’explicava la ponència de Lluís Sabater, professor de Matemàtiques de l’IES de Llançà, presentada a la  VI Jornada d’Ensenyament de les Matemàtiques, que mirava de respondre, des del punt de vista matemàtic, la següent pregunta: és possible veure Mallorca des de Montserrat? Sabater oferia una fórmula matemàtica per calcular-ho i concloïa que només era visible, en condicions climatològiques idònies, el pic més alt de l’illa, el Puig Major.

El dia 6 de novembre d’enguany, Alfons Puertas, meteoròleg de l’Observatori Fabra, va publicar a Twitter una fotografia captada des de l’observatori, en què es distingia clarament el perfil de la Serra de Tramuntana de Mallorca.

El diari Ara se’n va fer ressò i, a mitja tarda, el fotògraf Robert Ramos va fer aquesta fotografia des del Tibidabo:

Mallorca, vista des de Barcelona

Fotografia de Robert Ramos (http://www.robertramos.cat/)

Si teòricament només hauríem de poder veure el pic més alt de l’illa, per què podem veure la silueta de la Serra de Tramuntana? El que explicaria científicament el fenomen és la refracció, un efecte òptic segons el qual, quan la llum passa d’un medi a un altre i la seva velocitat de propagació és diferent, canvia de direcció. Ho explica més detalladament la revista Núvol en un article del dia 9 de novembre: No és una llegenda: Robert Ramos capta Mallorca des de Barcelona.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s