Blog de la Biblioteca de Matemàtiques i Informàtica

Desxifrat el “Copiale Cipher”

Deixa un comentari

El Copiale Cipher és un manuscrit xifrat de 75.000 caràcters, distribuïts en 105 pàgines de paper d’alta qualitat, amb dues marques d’aigua i relligat en un sol volum. Està datat entre 1.760 i 1.780 i es va examinar per primera vegada a l’Acadèmia de les Ciències de Berlín el 1.970. Conté 90 caràcters diferents: símbols abstractes, totes les lletres de l’alfabet grec i llatí, signes diacrítics i només quatre paraules en text llegible: “Copiales 3” i “Philipp 1866”.

El seu contingut era un misteri absolut fins que l’abril d’enguany, un equip format pels lingüistes Kevin Knight, de la Universitat del Sud de Califòrnia i Beáta Megyesi i Christiane Schaefer, de la Universitat d’Uppsala, en van desxifrar el contingut. El Copiale Cipher conté les bases i el ritus iniciàtic d’una societat maçònica secreta de l’Alemanya del segle XVIII, els Oculistes o la Secta del Gran Ull, anomenats així en creure’s els escollits per obrir els ulls de la humanitat i entendre el significat de l’univers a través de la geometria i el nombre.

El llibre s’estructura en tres parts. La primera descriu el ritual iniciàtic per als nous membres, la segona està dedicada a la maçoneria en general, i a la tercera s’hi tracten conceptes més abstractes, a mig camí entre la religió i les matemàtiques, que són el corpus filosòfic de la secta.

Kevin Knight, que va començar el projecte com a hobby, subratlla que la clau de la descodificació ha estat matemàtica, no lingüística. Ell mateix admet que no parla ni una paraula d’alemany, llengua en què sospitava que estava escrit el text, per la seva procedència. Finalment el va desxifrar, amb l’ajuda de Beáta Megyesi i Christiane Schaefer, mitjançant un programa informàtic que calculava la freqüència amb què es repetien les lletres en alemany i la contrastava amb la freqüència amb què es repetien els símbols.

Copiale Cipher

  1. Llibre digitalitzat
  2. Transcripció
  3. Text desxifrat en alemany
  4. Text traduït a l’anglès

Més informació:

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s