Blog de la Biblioteca de Matemàtiques i Informàtica

Recompte definitiu de manifestants del #29S

4 comentaris

Crida per una educació pública de qualitatLa Societat Balear de Matemàtiques (SBM-XEIX) va presentar el dia 30 l’informe —i l’estimació definitiva— sobre el recompte de manifestants, convocats el dia 29 per l’Assemblea de docents, en contra del decret del trilingüisme (TIL).

Si bé el dispositiu va ser insuficient perquè només estava preparat per comptar-hi 50.000 persones, l’entitat va optar per calcular una fita mínima fiable, obtinguda a partir de les dades i les imatges recollides pels 60 voluntaris durant tot el recorregut.

A falta d’una metodologia definitiva i totalment fiable pel tipus de concentració, es van utilitzar 3 mètodes diferents per fer el recompte:

  1. Mètode de flux, amb l’objectiu de calcular quanta gent va fer el recorregut oficial de la manifestació.
  2. Mètode de densitat, que es basa en calcular els assitents  en un moment determinat, a partir del càlcul de l’àrea ocupada i de la densitat de manifestants.
  3. Mètode de pesca i repesca, consistent en marcar una part de la població (pesca), repetir més tard el procés (repesca) i valorar la proporció d’individus marcats, per poder estimar la població total.

De l’anàlisi de les dades obtingudes amb cada un dels mètodes emprats, es desprèn la conclusió definitiva que ja havia avançat anteriorment la SBM: la manifestació del dia 29 de setembre a Mallorca va congregar un mínim de 80.000 persones, de les quals, entre 65.000 i 69.000 haurien fet el recorregut oficial.

L’explicació detallada es pot consultar a l’informe elaborat per l’entitat. Poperament se’n redactarà un altre, amb totes les dades i les explicacions tècniques, i es publicarà al web de la SBM-XEIX.

Apunts relacionats

4 thoughts on “Recompte definitiu de manifestants del #29S

  1. És genial que entitats alienes a les manifestacions, com la Societat Balear de Matemàtiques, intervingui i faci els seus propis càlculs. Ja n’hi ha prou que cada part interessada de la manifestació deformi les xifres al seu favor. Hi ha una empresa basca que es diu Lynce que té (o tenia, no sé si segueix funcionant) un sistema de recompte informatitzat de manifestants, mitjançant uns algoritmes que processaven imatges i vídeos automàticament. Amb la de tecnologia i ciència que hi ha avui en dia tenim eines per fer això i molt més –i sobretot per defugir dels nombres pamfletaris que donen els partits/grups convocants o les autoritats.

Escriu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s